Velykyy Cholovik

Het anders zo rustige dorp stond te zoemen van het nieuws: in een van de net gebouwde huizen kwam een gezin wonen dat helemaal uit een andere regio van het land verhuisde. Zoiets gebeurde niet vaak, de meeste inwoners van het dorp waren hier of geboren en getogen, of aangetrouwd, in het laatste geval hoorde je bij het gezin waarmee je trouwde. Kortom, je hoorde er hoe dan ook bij. Elk gezin had dan ook iets van een  enigszins komische bijnaam, het werd vaak door een voorval aan een gezinslid aangemeten en bleef wel generaties lang plakken. En nu kwam er een gezin binnen, zonder dat er wortels in het dorp lagen.  Dit zorgde voor veel meningen: sommigen vonden het nu al erg voor de nieuwkomers, anderen begrepen wel de keuze, want dit dorp was wel erg leuk om in te wonen, had een stadion en een goede school. Maar nieuwsgierig was iedereen, vooral door de achternaam. Het nieuw gezin heette Velyky Cholovik, oftewel Grote Mens. Verwachtingen waren hooggespannen.

Toen de verhuiswagen eindelijk aankwam, kwam iedereen in de buurt kijken, de dagelijkse werk kon wel wachten voor zo’n gebeurtenis. Samen met de banken en bedden kwam het gezin Grote Mens tevoorschijn: een rossige, magere man, zijn vrouw, haar haar in een lange vlecht en 5 kinderen. En allemaal heel klein van stuk! Het nieuws ging als het vuurtje door het dorp – de Grote Mens is helemaal niet zo groot, en ook nog rossig! Daarmee werd duidelijk dat een bijnaam voor dit gezin er niet inzit, hun achternaam voldoet op alle punten.

 

Zuurkoolsalade met appel en lenteui

Dit winterse bijgerecht is gemakkelijk te bereiden, is fris, zoet-zuur en is ook nog bordevol vitamines.

200 g wijnzuurkool
halve appel
een stengen bleekselderij
een kleine wortel
lenteui (bosui)
2-3 eetlepels olie
een theelepel honing

De zuurkool afspoelen in een zeef en laten uitlekken. De appel en bleekselderij snijden in kleine blokjes, de wortel schillen en fijn raspen. De lenteui snijden in ringen. De groente en fruit door elkaar mengen en een dressing van olie en honing eroverheen gieten. In Oekraine wordt meestal geurige, ongerafineerde zonnebloemolie gebruikt, de nederladse zonnebloemolie uit de supermarkt is hier niet geschikt voor - het heeft geen smaakt. Het is dan aan te raden om goede olijfolie of raapzaadolie te gebruiken. Eet smakelijk!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   
 

 

   
 

 

 

 

Recepten
Contact
Receptenontwikkeling