18 juni 2015

Zalm rillettes met venkelsalade

Het recept voor de rillettes komt van the Two Fat Ladies, het is gewoonweg voortreffelijk voor een brunch of een lunch. Ik serveer het met plakjes ciabatta of stokbrood en een verse salade van venkel en komkommer. De knapperige en frisse salade brengt het geheel in balans.

 

Zalm Rillettes

2 eetlepels olijfolie
1 klein knoflookteen, gepeld en ik 3-4 stukken gesneden
2-3 takjes verse tijm, meer om te garneren
200g verse zalm, zonder vel of graat, in blokjes gesneden
25g roomboter
100g gerookte zalm
2 eetlepels griekse yoghurt
citroensap, zout en peper naar smaak

Verwarm de olie in een pannetje, doe de knoflook en de tijm erbij en laat ze op een zacht vuurtje een paar minuten trekken. Let op dat de knoflook niet verbrand, de bedoeling is dat de olie goed geparfumeerd raakt. Haal de knoflook en de tijm uit de pan (er zullen een paar losse blaadjes achterblijven, dat is geen probleem).

Breng de rauwe zalm op smaak en bak het aan in de geurige olie tot hij net gaar is. Doe hem samen met de olie meteen in de foodprocessor.

In dezelfde pannetje smelt je de roomboter en bak je de gerookte zalm totdat de kleur verandert. Eigenlijk leg je hem dus amper in de pan en hij mag er al uit, het is juist mooi dat er hier en daar niet verwarmde stukjes achterblijven. Ook weer samen met de boter in de foodprocessor doen. Dan de yoghurt toevoegen en heel kort laten draaien, het liefst "pulserend": twee seconden aan en uit, een paar keer herhalen. Het moet een grove, rillette-achtige textuur behouden. Op zich kan het dus ook prima met een vorkje, even omroeren, een beetje hier en daar prakken, klaar.

De rillettes op smaak brengen met citroensap, zout en peper en minstens 2 uur afgedekt laten afkoelen. Serveren met brood en een frisse salade, bijvoorbeeld deze eenvoudige

Venkelsalade met komkommer en citroendressing

1 flinke venkel
1 komkommer
2 eetlepels citroensap
1 theelepel suiker
2 eetlepels olijfolie
zout en peper naar smaak

Het geheim zit hem in het dun snijden van de groente. De zaadjes van de komkommer verwijderen en met een dunschiller in dunne, lange linten snijden. De venkel met mandoline of goed scherpe mes in dunne plakjes in de lengte. Het kost even wat tijd, maar is de moeite waard. De groente in een schaal schikken en overgieten met de dressing: citroensap, suiker, zout en peper door elkaar roeren totdat de suiker opgelost is, olijfolie erbij doen en even opkloppen. De salade versieren met wat overgebleven blaadjes van de venkel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   
 

 

   
 

 

 

 

Recepten
Contact
Receptenontwikkeling