7 november 2012

Volkoren appelscones

Deze scones zijn een gezonde alternatief voor appelgebak. Natuurlijk, smaken ze iets anders, maar toch zijn ze erg lekker voor een verantwoord hapje: knapperig van buiten, zacht van binnen, licht gezoet met een appel, rozijnen en kaneelgeur. En ook nog vele malen sneller te maken.

8 scones

200g volkoren tarwemeel
2-3 eetlepels rietsuiker
1 theelepel kaneel
1 theelepel bakpoeder
1/4 theelepel soda (kan eventueel zonder)
snuf zout
60g roomboter
1 appel, gewassen en geraspt met schil
handjevol rozijnen
2-3 eetlepels yoghurt

De meel mengen in een ruime kom met suiker, kaneel, bakpoeder, soda en zout. Koude en in blokjes gesneden roomboter toevoegen, met de vingers tot kruimige massa wrijven. Heel precies hoeft niet, als er hier-en-daar ene klein klontje boter blijft, is het helemaal niet erg.

De appel, rozijnen en yoghurt toevoegen en met een lepel snel een plakkerige en niet helemaal egale deeg mengen. Het moet dus vooral niet te lang gekneed of gemengd worden, anders worden de scones hard en minder lekker.


Het aanrecht met een eetlepel meel bestrooien, het deeg erop leggen. Je hand met de meel bestuiven en het deeg tot een min of meer egale plak pletten, ongeveer 2 cm dik. Scones uitsnijden - met een vormpje of gewoon met een mes in vierkantjes of driehoekjes. De scones op een bakblik met een stuk bakpapier leggen en 10-15 nimuten bakken in voorverwarmde oven op 220C.

De scones zijn het lekkerst de eerste dag, daarna worden ze snel droog. Je kunt ze wel goed vriezen, al gebakken of nog rauw. In het laatste geval bak je ze zonder te ontdooien op 200C 15-20 minuten.

Eet smakelijk!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   
 

 

   
 

 

 

 

Recepten
Contact
Receptenontwikkeling