4 mei 2015

Vischowder en scones met verse tuinkruiden

Heel, heel lang geleden was ik in San-Fransisco en een van de eetbare dingen die ik me herinner is de clam chowder in een zuurdezem bolletje. Het was werkelijk verrukkelijk! Sindsdien ben ik fan van dikke romige vissoepen (al zijn niet alle chowders romig). Dit recept is er eentje met vis, al zou ik niemand verbieden om er wat mosselen en kokkels aan toe te voegen. En in plaats van een zuurdezem bolletje, wat best bewerkelijk is, heerlijke volkoren scones met verse tuinkruiden. Met elkaar is het een vullende en hartige maaltijd, erg geschikt voor de koudere avonden.

3 liter dikke soep

1 prei, alleen wit en lichtgroen gedeelte, gewassen en fijn gesneden
1 flinke winterpeen, geschild en in blokjes gesneden
1 grote venkel, gewassen en fijn gesneden (bewaar de groene blaadjes!)
2 handjesvol diepvries erwtjes
4-5 aardappels, geschild en in kleine dobbelstentjes gesneden
0,5 liter bouillon, vis of kip
gerookte spekjes of bacon
een klontje roomboter
een eetlepel olijfolie
400g kabeljauw of andere witvis
400g zalm of forel
rasp en sap van halve citroen
zout en peper naar smaak
300ml room

In een ruime soeppan (het kan beter te groot zijn dan te klein) de spekjes licht aanfruiten in het mengsel van boter en olie. Daarna de prei, venkel en winterpeen toevoegen en zachtjes mee laten bakken tot de groente glazig en zachter is geworden. Daarna de aardappels en bouillon toevoegen en op een zachte vuur laten koken tot de aardappels gaar zijn.

Op het laatst de erwtjes en de vis, gesneden in kleine stukjes toevoegen. Tegelijkertijd de room erbij doen. Aan de kook brengen op een zacht vuur. Op smaak brengen met zout en peper, citroenrasp en citroensap. De pan van het vuur halen, heet serveren. Eventueel met deze scones:

Volkoren scones met tuinkruiden

16 kleine of 9 grote scones

110g bloem
110g volkoren meel
110g boter
80ml yoghurt
80ml water
1/2 theelepel zout
2 volle eetlepels gehakte verse tuinkruiden (naar wens)
1,5 theelepels bakpoeder
snufje suiker

Meng de bloem, meel, zout, suiker, tuinkruiden en bakpoeder in een ruime kom. Heel koude boter in kleine dobbelsteentjes snijden en door het bloemmengsel heen met de vingers wrijven. In dit geval moeten het geen kruimels worden, sterker nog, het is beter als boter in flinke stukken blijft, dat zorgt voor de verrukkelijke laagjes in de gare scones.

Het water en yoghurt mengen in de kom gieten, het deeg snel kneden - het hoort nog wat ruw en onsamenhangend te zijn. Dan op het goed met de bloem bestoven aanrecht het deeg nog een paar keer in drieen vouwen (zoals je dat ook met bladerdeeg doet) tot het een mooie rechthoek vormt. Met een scherp vormpje rondjes uitsteken, of met een mes in blokjes snijden. Het snijden is erg belangrijk, het zorgt ervoor dat de scones beter kunnen rijzen.

Bakken op 220C, ongeveer 15 minuten, de scones moeten een verlegen gouden tintje krijgen. Het liefst dezelfde dag opeten, al kunnen ze wel een dagje bewaard worden.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   
 

 

   
 

 

 

 

Recepten
Contact
Receptenontwikkeling