Oekraïense verse kaas

Deze kaas smaakt enigszins naar MonChou, maar is korrelig en minder vet. De korrels zijn echter redelijk vochtig en kunnen met weinig moeite tot een gladde, luchtige massa gemaakt worden. De melk die u gebruikt is bepalend voor de smaak, daarom kunt je beter biologische melk nemen, maar zeker niet het lang houdbare  soort.

2 liter volle koemelk
½ liter karnemelk

De melk en karnemelk met elkaar mengen in een pan, afdekken en op kamertemperatuur laten verzuren.

 

Dit neemt van 24 tot 32 uur in beslag, de melk is klaar als het dikke massa wordt met wat waterige wei bij de randen van de pan.

 

De verzuurde melk op een heel laag vuurtje opwarmen tot 65 graden, er mag voorzichtig in omgeroerd worden om de melk gelijkmatig te laten verhitten. De melk is klaar als er korreltjes kaas ontstaan en de vloeistof om ze heen (wei) helder en licht groenig van kleur wordt. Dan de pan van het vuur halen en laten afkoelen tot kamertemperatuur.

 

De kaas afgieten in een met kaasdoek of dunne schone keukendoek bekleedde afgiet.

 

Als de meeste van de wei weggevloeid is, de uiteinde van de doek verzamelen en de ophangen zodat het volledig uitlekt, dit duurt ongeveer 4 uur. De wei die vrij komt is prima te drinken, het is boordevol gezonde stoffen, maar heeft wel wat aparte smaak – Rivella is er ook van gemaakt. Ook kunt u de wei in plaats van water gebruiken bij het bakken van de brood.

De verse kaas ik klaar voor gebruik! Het kan 72 uur in de koelkast bewaard worden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   
 

 

   
 

 

 

 

Recepten
Contact
Receptenontwikkeling