23 februari 2016

Uzvar en zoete broodjes

Eigenlijk doe ik mijn best om zo ver mogelijk van politiek uit de buurt te blijven. Maar dit keer toch een uitzondering. 6 april mag je gaan stemmen voor of tegen een Associatieovereenkomst met Oekraïne. Wat ik zeggen wil: vooral wel gaan stemmen. Ik, als Oekraïense, leef wel mee met het volk: het valt niet mee om in je eentje tegen een tiran van Russische regering op te moeten boksen en ja, het lijkt allemaal ver weg van de veilige Nederland te zijn, maar toch is het dichter bij dan je denkt. Maar of je je nu in mijn argumenten kunt vinden of niet, gewoon je stem laten horen!

Het recept is dan ook uit de Oekraïense keuken: een drankje van gedroogde vruchten, uzvar, en zachte zoete broodjes naar een recept van mijn oma. Uzvar is traditioneel een deel van het diner dat geserveerd wordt op de avond voor de kerst. En de broodjes... tja, gewoon lekkere broodjes met niks. Niet dat het verboden is om er wat jam of nutella op te smeren, hoor.

Voor 10 broodjes:

100ml warme melk
1 eetlepel zure room
50g suiker
1 eidooier
vanille
1/2 theelepel zout
1,5 theelepel droge gist
250g bloem
50 roomboter, heel zacht
een beetje room of een eidooier om de broodjes mee te bestrijken

Meng de melk, zure roo, eidooier, suiker, zout, vanille en gist in een kom. Voeg alle bloem toe en kneed het deeg totdat het glad is. Daarna pas de boter toevoegen en nogmaals heel goed kneden. Het deeg losjes afdekken met een schone theedoel en ongeveer een uur laten rijzen, totdat het verdubbeld is van volume.

Daarna 10 broodjes van het deeg vormen en een kwartier laten rijzen. Bestrijken met room of een eidooier en bakken op 190C 15-20 minuten in voorverwarmde oven.

Deze broodjes horen heel luchtig, zacht en zoet te zijn. Lekker met uzvar:

voor ong. 2,5 l uzvar:

350g gemengd gedroogd fruit
3l water
evt wat honing om mee te zoeten

Traditioneel worden gedroogde appels, peren, abrikozen, kersen en pruimen gebruikt. Je kunt natuurlijk ook andere fruit toevoegen: vijgen, dadels, niet zo traditioneel, maar nog wel zo lekker. Daarnaast kun je een pijpje kaneel toevoegen, maar dat vind eigenlijk jammer voor de natuurlijke geur van de vruchten.

Giet het water bij de fruit en breng het aan de kook. Zodra de eerste bubbeltjes verschijnen, het vuur zo laag mogelijk draaien, zodat er maar zo nu en dan een bubbeltje verschijnt. Een kwartier met deksel dicht op deze manier laten koken, eigenlijk is het trekken. Dan het vuur uit en zo laten staan tot het geheel kamertemperatuur bereikt. Het drankje zeven, de vruchten kunnen het beste weggegooid worden - er zit niet veel meer smaak in. Naar gelang kan het drankje extra gezoet worden met wat honing. Ik vind het meestal wel zoet genoeg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   
 

 

   
 

 

 

 

Recepten
Contact
Receptenontwikkeling