Ui en kaas taart

Knapperige,  hartige basis met zachte, zoetige, gekarameliseerde uien bovenop. Een warme plakje met een eenvoudige groene salade maakt voor een verrukkelijke lunch, maar het zal ook niet koud misstaan, in hapklare stukjes gesneden bij de borrel.

400 g ui
1 eetlepel olijfolie
½ theelepel zout
1 eetlepel verse tijmblaadjes
150 g bloem
100 g roomboter
100 g oude kaas
1 eidooier
1 theelepel paprikapoeder
snufje cayennepeper

Voor de vulling uien schillen en in dunne halveringen snijden. Zouten, tijm toevoegen en in olie bakken tot ze helemaal zacht, glazig en heel licht gekleurd zijn. Dus op een zacht pitje, steeds roerend, zo’n 15 minuten. De uien laten afkoelen.

 

Bloem mengen met de kruiden in een ruime kom. Koude boter in kleine blokjes snijden en met vingertoppen in de bloemmengsel inwrijven tot er een kruimelige massa ontstaat. Dit gaat makkelijker als je koude handen hebt, maar ja, daar is niet iedereen mee gezegend. Dan is het een kwestie van snel werken.

 

Kaas heel fijn raspen (geraspte kaas uit de winkel is veel te grof, koop liever een blokje goede oude kaas en rasp hem zelf fijn) en samen met de eidooier aan de kruimelige massa toevoegen. Het deeg heel lichtjes samenbrengen, het zal wat bros en niet erg samenhangend blijven. Als het te lang wordt gekneed gaat het ten koste van kwaliteit van de taart.  Het deeg heel even in de koelkast laten opstijven.

 

Het deeg tot een rechthoek uitrollen, het is makkelijkst om het gelijk op het bakmatje of bakplaat te doen.  Dit vraagt wel om enige ervaring met deeg, als het niet lukt kan altijd een vorm gebruikt worden, dan is het een kwestie van gelijkmatig verdelen met je vingers en heel even laten opstijven in de koelkast (of je bent de eigenaar van de magische koude handen =))

 

Het uitgerolde deeg met een vork prikken en 10 minuten laten bakken op 180 C. Daarna de afgekoelde vulling gelijkmatig verdelen en nog eens 15 minuten laten bakken. De taart iets laten afkoelen, pas dan van de bakplaat afhalen, in hete toestand is het erg bros.

Eet smakelijk!

 

 

 

 

 

 

 

 

   
 

 

   
 

 

 

 

Recepten
Contact
Receptenontwikkeling