26 september 2013

Tomatenbrood met polentakorst en een spread erbij

Het recept van het brood komt hier vandaan. Interessante techniek bij het kneden en best makkelijk te doen, vond ik. Het resultaat is echter uitstekend: smaakvolle brood, luchtig maar ook substantieel. En erbij is een eenvoudige cottage cheese spread, past goed bij deze robuuste boterham.

Het tomatenbrood met polenta korst

100g yoghurt
25g tomatenpuree
25g olijfolie
150g zongedroogde tomaten op olie, uitgelekt en fijn gehakt
1 takje verse rozemarijn, alleen blaadjes, fijn gehakt
125 ml water
400g witte broodbloem
1 1/2 tsp zout
1 tsp droge gist
polenta voor de korst

Yoghurt, tomatenpuree, olijfolie en water mengen met de rozemarijn en zongedroogde tomaten. In een andere kom de bloem, zout en gist mengen. Het vocht erbij doen en vrij snel zeer zacht deeg kneden. Laat het deeg 10 minuten rusten daarna weer licht kneden op geoliede aanrecht. Herhaal dit proces 2 keer. (ik heb niet met de hand gekneed, maar met een standmixer, werkte uitstekend). Laat het deeg na de kneedbeurten 1 uur rijzen.

Het deeg in een ovaal rekken op het aanrecht, deze dan heel strak oprollen met de naad aan de onderkant zodat er een ovale brood ontstaat. Het brood licht met water bestrijken en in polenta rollen. Daarna op een bakblik bekleed met bakpapier doen en weer een uur laten rijzen afgedekt met een schoon doek.

Het brood met een scherp mes in de lengte aansnijden en op 220C 45 minuten bakken.

Cottage cheese spread

200g cottage cheese
1 flinke sjalot
1 volle eetlepel kleine kappertjes
versgemalen peper
1-2 eetlepels olijfolie
2 eetlepels verse bieslook, gesnipperd

De sjalot schillen en heel fijn hakken. Alle ingredienten mengen en even een half uurtje tot een uur laten staan in de koelkast. Koud serveren.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   
 

 

   
 

 

 

 

Recepten
Contact
Receptenontwikkeling