15 juni 2011

Friese suikerbrood of Fryske sûkerbôle

Suikerbrood was een van de eerste streekproducten die ik proefde na mijn komst in Nederland (ook al 10 jaar geleden). En ik was meteen verkocht. Ik koop het nog steeds wel eens, maar vind het ook heel leuk om zelf te maken.

Dit recept is iets verfijnder dan het suikerbrood van de bakker, ik gebruik een ei en melk in plaats van water. Dit zorgt voor bijna brioche-achtige brood met suikerpareltjes. Vooral warm is het heel lekker, met een laagje roomboter en een kop koffie of thee. Een moeilijkheid: om het bij een plakje te houden.

250 g melk
3 eetlepels gembersiroop
1 theelepel zout
1 eetlepel vanillesuiker
1 ei
2 volle theelepels gedroogde gist
40 g roomboter, heel zacht
500 g bloem
200 g suikerparels
1 theelepel kaneel

De melk opwarmen (handwarm, zeker niet te heet), daarin de vanillesuiker, zout, gembersiroop en gist oplossen. De ei en roomboter toevoegen, goed door elkaar heen roeren. Daarna alle bloem in een keer en heel zacht en enigszins plakkerig deeg van kneden. Het kan gewone bloem zijn, maar ik gebruik een bloemmengsel: de helft gewone bloem en de helft broodmeel. Met dat laatste bedoel ik pure broodmeel, zonder toevoegingen, iets wat best lastig blijkt te vinden in een gewone supermarkt. Net als de suikerparels. Beide heb ik gevonden bij de Welkoop, een soort boerenwinkel hier in het Noorden.

Het deeg afdekken met een schoon theedoek en laten rijzen tot het verdubbeld is. Daarna op een licht bebloemde aanrecht tot een langwerpige rechthoek uitrollen. Bestrooien met de parelsuiker en kaneel, de suiker moet licht ingedrukt in het deeg worden. Als parelsuiker echt niet verkrijgbaar is, kunnen gebroken suikerklontjes gebruikt worden, werkt net zo goed. Het deeg heel stevig oprollen zo dat het in een beboterde en bestrooide met suiker brood of cakevorm past.

Even laten rijzen, naar wens bestrijken met losgeklopte ei of room en bakken in voorverwarmde oven (180C), zo'n 40-50 minuten. Vaak wordt hogere temperatuur en kortere baktijd aangegeven, maar mij bevalt deze manier het beste. Op de foto is te zien dat mijn brood dit keer wat uit de vorm geraakt is, ik verwijt het aan het te kleine broodvorm zelf, niet aan de manier van bakken. Hoe dan ook, zoals de vriezen zeggen "In bytsje bryk is minskelyk"...

Het brood laten afkoelen en dan hopen dat er een plakje overblijft voor het ontbijt. Mocht het u onverhoopt gebeuren dat het brood wonderlijk niet gelijk opraakt, dan kan het prima ingevroren worden. Eet smakelijk!

En als nawoord nog een tip voor andere foodbloggers: na een tijde fotograferen raak ik wat uitgekeken op mijn eigen bordjes en tafelkleedjes. Maar steeds nieuwe dingen blijven kopen is ten eerste duur en ten tweede blijkt de keuken heel snel te klein (maakt het niet uit hoe groot hij daadwerkelijk is!). Een mogelijke oplossing is een paar bordjes van goede vrienden of familie lenen. Soms leen ik wat van mijn schoonmoeder en dit keer mijn hartelijke dank aan mijn collega Watze en zijn vrouw Nieskje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   
 

 

   
 

 

 

 

Recepten
Contact
Receptenontwikkeling