2 april 2012

Scones met aardbeien en witte chocolade-yoghurt creme

Deze scones maken voor een heerlijk dessert of een decadente paasontbijt en zijn wat mij betreft de essentie van lente. Nu zijn de aardbeien nog niet op hun best (niet zo gek, ze moeten beste weg afleggen uit Spanje of Marocco), maar met de toevoegingen mogen ze er wel wezen. Natuurlijk is dit gerecht het lekkerst met hollandse aardbeien (of nog beter, die uit uw eigen tuin) die alle tijd in de zon gekregen hebben.

4-6 porties:

Voor de scones:
250 g bloem
1 eetlepel bakpoeder
3 eetlepels suiker
100 ml karnemelk
50 ml room
80 g roomboter, koud
snuf zout

Voor de witte chocolade-yoghurt creme
100 g witte chocolade
150 ml yoghurt
100 ml slagroom, koud

300-400 g ardbeien

Voor de scones de oven voorverwarmen op 220 C. Het deeg is vrij gemakkelijk en snel te maken: de bloem, suiker, bakpoeder en zout door elkaar mengen in een kom. De boter in in kleine blokjes snijden en met de tipjes van de vingers in de bloemmengsel wrijven, er hoort een kruimige massa te ontstaan, heel netjes hoeft het allemaal niet.

Daarna de karnemelk en room toevoegen en snel met een houten lepel een deeg maken. De truc is om niet te lang door te gaan, dat zorgt voor zware scones. Als het deeg nog altijd wat vochtig, plakkerig en niet helemaal glad is, is het tijd om de scones te maken: het deeg op de goed bebloemde aanrecht doen, met handen tot een dikke plak vormen (zo'n 2-3 cm dik) en er rondjes uit snijden. Hoe groot ze moeten worden laat ik aan u over. Op een licht beboterde bakplaat doen en 10-13 minuten bakken, tot ze mooi goudbruin van kleur zijn.

Terwijl de scones bakken, kan de creme gemaakt worden: chocolade smelten au bain marie of in de magnetron (doe vooral voorzichtig met de laatste, witte chocolade verbrandt snel en wordt korrelig). De yoghurt erdoorheen roeren. Slagroom opkloppen tot zachte pieken en voorzichtig door de chocolademengsel spatelen. Aardbeien wassen en in plakjes of kwartjes snijden.

En nu het samenstellen: de nog warme scones in de lengte open snijden, beleggen met veel aardbeien en een royale hoeveelheid creme. Eventueel met een beetje poedersuiker versieren en eet smakelijk!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   
 

 

   
 

 

 

 

Recepten
Contact
Receptenontwikkeling