27 mei 2013

Rode linzensoep met grissini (voor Daniƫl)

Mijn zoontje is inmiddels bijna 10 maanden (wat gaat de tijd snel!) en heeft al 4 maanden het grotemensenvoedsel mogen ontdekken. Inmiddels is het al een goede eter met zijn eigen voorkeuren. Zo eet hij veel liever een bordje soep dan een broodje, ongeacht wat erop ligt. Dit is zijn eerste soepje, vol met groente en rode linzen, eentje die ik ook erg lekker vind. Hij was er zo van onder de indruk (vooral de hapjes uit mijn bord) dat hij nyam-nyam-nyam zei. En een extraatje, grissini, oftewel soepstengels. Makkelijk, lekker en heel geschikt om erop te kauwen als de tandjes doorbreken.

Er zijn nogal wat (tegenstrijdige) regels rondom het eten voor baby's, ik deel hier alleen mijn ervaring, volg voor de rest je eigen instincten en het advies van je arts.

4 flinke porties

2 winterpenen (niet te groot)
2 stengels bleekselderij
1 rode paprika
1 kleine ui (geen ui als het voor de allerkleinsten bedoeld is)
4 eetlepels olijfolie
150g rode linzen
600ml water of bouillon
eventueel 1/2 theelepel milde kerriepoeder

De winterpeen schillen en in rondjes snijden, bleekselderij is stukjes. Paprika kan eventueel ontveld worden, maar doordat de soep gepureerd wordt, neem ik niet de moeite, dus gewoon in stukjes snijden. De ui van het schil ontdoen en in stukjes snijden. Ik heb eerst geen ui toegevoegd, later maar een beetje, om te zien hoe het kleintje erop reageert. Ook zonder ui smaakt de soep prima.

Alle groente op heel zachte vuur stoven (dus niet bakken, geen bruine stukjes!) op de olijfolie, zo'n 5 minuten, steeds roerende. Indien gewenst, ook de kerriepoeder erbij doen. Daarna de linzen toevoegen en heet water of bouillon, aan de kook brengen. Zodra de soep kookt, het vuur verlagen en zachtjes laten koken 20-25 minuten, totdat de groente zacht is en de linzen helemaal gaar en bijna een puree. Zo nu en dan omroeren, linzen kunnen zakken naar de bodem en aanbranden. De soep pureren (ik doe het met de staafmixer, een blender mag ook, maar dan even laten afkoelen) en op smaak brengen. Of je er zout bij doet voor de baby is aan jou, ik zie er geen kwaad in, als het ten minste erg matig gebeurt. Brood uit de winkel is ten slotte ook behoorlijk zout, net als kaas en dat wordt wel aan baby gegeven. Opdienen met grissini.

Grissini

100ml warm water
1/2 theelepel droge gist
1/2 theelepel suiker
1 eetlepel olijfolie
klein mespuntje zout
170g wittebroodbloem

Water, gist, suiker, zout en olijfolie in een kom doen, alle bloem in een keer erbij en kneden tot heel soepel, maar niet plakkerig deeg. 45 minuten laten rijzen, daarna in kleine stukjes verdelen en tot dunne reepjes/stokjes uitrollen of uitrekken. Het is belangrijk om het deeg goed te laten rusten, anders springt het steeds terug na elke poging om het te vormen. Bakken in voorverwarmde oven (200C) 5-10 minuten. Eet smakelijk!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   
 

 

   
 

 

 

 

Recepten
Contact
Receptenontwikkeling