27 juni 2011

Rijstgehaktballen in romige tomatensaus

Dit eenpansgerecht is een leuke variatie op gehaktballen, met romige tomatensaus en een groentebedje. De aangegeven hoeveelheden zijn niet erg precies, het recept kan best wat variatie verdragen, bijvoorbeeld meer of minder rijst of gehakt, iets meer groente, etc. Verder heeft het weinig garnering nodig, behalve misschien een frisse groene salade erbij.

Genoeg voor 4 porties:

Gehaktballen
500 g gemengd (of runder) ongekruid gehakt
300-400 g gekookte rijst (wit of zilvervlies)
1 ei
1 eetlepel gehakte verse marjolein en bonenkruid
1 theelepel zout
versgemalen peper
1 fijngeknepen teentje knoflook

Groentebedje:
2 grote winterpenen of een bos worteltjes
1 grote ui
2-3 handjes diepvries erwtjes
1 eetlepel olijfolie

Saus:
250 ml gezeegde tomaat
150-200 ml zure room of creme fraiche
200-300 ml water
zout en peper naar smaak
1 eetlepel gehakte verse marjolein en bonenkruid

Alle ingredienten voor de gehaktballen goed door elkaar heen mengen en van de massa 8 flinke gehaktballen vormen.

De winterpeen schillen en in dikke repen snijden, kleine jonge worteltjes kunnen prima heel gelaten worden. Ui schillen en niet te klein snipperen. Wortels en ui in een diepe hapjespan zacht aanbakken in de olie, de ui moet glazig worden zonder te verkleuren. Erwten toevoegen. Alle gehaktballen schikken in een laag boven op de groente.

Voor de saus alle ingredienten mengen en de saus over de gehaktballen gieten. Ze hoeven niet volledig bedekt te zijn. Op hoog vuur aan de kook brengen, daarna het vuur matigen, deksel op de pan leggen en het gerecht ongeveer 30 minuten zachtjes laten pruttelen, tot de gehaktballen gaar zijn. Na 15-20 minuten koken kunt u voorzichtig de gehaktballen keren, zodat de bovenkant ook in de saus komt.

Voor het serveren bestrooien met een paar blaadjes verse kruiden. Eet smakelijk!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   
 

 

   
 

 

 

 

Recepten
Contact
Receptenontwikkeling