22 februari 2017

Riblappenstoof met champignons en port

Een heerlijke stoof met een zachte, volle smaak in dikke, fluweelzachte saus. De groente en port geven een licht zoetje dat goed bij de rundvlees past. Riblappen of sucadelappen zijn een goede keuze voor dit gerecht, al kun je ook magere runderlappen gebruiken. De laatste hebben een wat dichtere textuur en worden daardoor net wat minder mals na het stoven.

voor 6 personen

1 kg riblappen
4 kleine sjalotjes, schoongemaakt en door de midden gesneden
2-3 stengels selderij, in grove stukken
2 winterpenen, in grove stukken
3 flinke knoflooktenen
3-4 eetlepels olijfolie
een klontje roomboter
2 theelepels tomatenpuree
4-5 ansjovis filets
2 eetlepels bloem
1/4 theelepel kruidnagel
1/2 theelepel koriander
2 eetlepels verse tijmblaadjes
1 lang en dun afgesneden sinaasappelschilletje
1 glas port
1 glas water
zout en peper naar smaak
3 uien, gesneden in dunne halveringen
400g kastanjechampignons


Het vlees bestrooien met zout en peper en op hoog vuur aanbraden in een mengsel van olie en boter. Zodra de lappen aangebraden zijn, mogen ze in een stoofpan neergelegd worden.

In dezelfde koekenpan, maar op een zacht vuurtje, de ansjovis laten smelten in de boter. De ansjovis geven een extra dimensie aan de stoof, al zul je ze niet als zodanig weer kunnen herkennen in het gerecht. Daarna de selderij, winterpeen, sjalotten en knoflook toevoegen en op een niet te hoog vuur aanbraden. Tomatenpuree toevoegen, bestrooien met de bloem en goed roeren. Daarna afblussen met port, water toevoegen en aan de kook brengen. Nu mogen de groente bij het vlees. Ik maak de stoofjes graag in een snelkookpan, met 20-25 minuten is het helemaal klaar. Mocht je ook voor de snelkookpan gaan, heb je waarschijnlijk iets minder vocht/water nodig. Voor een gietijzeren stoofpannetje mag je wel meer water gebruiken en aanvullen indien nodig. Laat het geheel dan zachtjes stoven tot het vlees helemaal zacht en gaar is, waarschijnlijk rond 1,5 uur.

In de tussentijd, mogen de uien en champignons gebakken worden in een beetje olie en boter tot ze zacht en gekarameliseerd zijn.

Als het vlees gaar is, haal het uit de saus en breek het op in stukken of laat het heel. Haal het sinaasappelschilletje uit en pureer de groente met de kookvocht, zo ontstaat er een zachte, dikke saus. Het vlees mag erbij, samen met de gekarameliseerde uien en champignons. Verwarm het geheel nog eens en serveer de stoof met verse groente, aardappelpuree of polenta.

Eet smakelijk!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   
 

 

   
 

 

 

 

Recepten
Contact
Receptenontwikkeling