26 maart 2013

Mokkatruffelkoekjes

dit is een recept uit de oude doos, maar ik snap echt niet dat ik hem hier nog niet heb! Deze koekjes hebben een knapperige buitenkant en een zachte, truffelachtige kern. De smaak is een verfijnde en intense combinatie van chocolade en koffie, gewoonweg verrukkelijk. Een dag na het bakken zijn de koekjes op hun lekkerst: de chocoladebrokjes zijn dan gestold, maar het is toch best moeilijk om ze niet allemaal nog warm te verorberen. Voor de echte chocoholics onder ons!

120 g roomboter
200 g donkere chocolade
1 eetlepel goede oploskoffie (poeder, geen korreltjes)
100 g kristaalsuiker
100 g lichte basterdsuiker
2 eieren
300 g bloem
50 g cacaopoeder
1 theelepel bakpoeder
snuf zout


Alle chocolade fijn hakken met een scherpe mes, brokjes moeten ongeveer de grootte hebben van een witte boontje. Iets minder dan de helft van de chocolade (ong 90 g) smelten in de magnetron of au bain marie samen met de boter. Suikers, oploskoffie en eieren toevoegen, goed opkloppen. Het mengsel hoeft niet luchtig te worden, wel goed gemengd. 

Daarna bloem, cacaopoeder, bakpoeder en zout toevoegen en zacht, niet plakkerig en vettig deeg van maken. Het deeg hoeft niet echt gekneed te worden, hoe minder het gemengd wordt, hoe beter, dus alleen zolang kneden als nodig is om het samen te brengen en egaal te krijgen. De resterende chocoladebrokjes erdoorheen kneden.Van het deeg bolletjes ter grootte van een walnoot maken, ruim op een bakplaat, bekleed met bakpapier, leggen. In een voorverwarmde oven (180 C) 10-13 minuten bakken. Absoluut niet langer! Als de koekjes uit de oven komen, zijn ze nog erg zacht en bros, later worden ze steviger en zijn makkelijker om van de bakplaat af te halen. De korte baktijd zorgt voor de truffelachtige midden. 

Eet smakelijk!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   
 

 

   
 

 

 

 

Recepten
Contact
Receptenontwikkeling