Traktatie van het grijze haasje

Vreemd hoe je als kind volwassenen om je heen ziet, heel eenzijdig maar tegelijkertijd door een speciale bril die alleen voor kinderen toegankelijk is. Zo zag ik mijn opa, een lange, slanke man met een volle bos donker haar, als een statige, sterke, bijna allemachtig mens. Hij kon verhalen vertellen en gedichten voorlezen als geen andere, zijn sprookje voor het slapen gaan telde wel voor twee van mijn oma. Hij ging vaak op reis voor werk of andere zaken, ten minste, zo herinner ik me dat. En elke keer als hij terug kwam, vloog ik hem om de hals om de geur van wind en verre reizen in te ademen en mijn opa weer in de armen te sluiten. En elke keer vertelde mijn opa mij dat hij onderweg naar huis het grijze haasje tegen was gekomen. Ze hebben dan hun dagelijks leven besproken, samen geluncht en het haasje had voor mij een traktatie meegegeven. Op dat moment kwam er een pakje uit de zak van opa’s jas tevoorschijn met, inderdaad, een traktatie erin. Soms was het een boterham, soms een pasteitje, maar wat was het toch elke keer lekker! En het gaf niet dat het wat geplet was of sompig, of dat ik precies hetzelfde pasteitje twee dagen van mijn oma voor de lunch kreeg, ik geloofde echt dat het van het grijze haasje afkomstig was. En zelfs toen ik te oud was om het te blijven geloven, deed ik alsof, en mijn opa deed alsof hij niet wist dat ik te oud was om het te geloven.

 

Luie pasteitjes

Het recept is best bewerkelijk en vraagt om voorbereiding, al heten de pasteitjes lui. Lui zijn ze overigens alleen omdat er geen gistdeeg te pas komt, zoals in de traditionele variatie, dus kost het minder tijd. Natuurlijk gaat het wat sneller als er een restje gekookte aardappelen en vlees van gister in de koelkast ligt.

Voor het deeg:
4-5 gekookte aardappels
1 ei
100 g bloem
snufje zout
1 theelepel bakpoeder

Voor de vulling:
300 g magere varkenslappen
handjevol gedroogde eekhoortjesbrood
2 teentjes knoflook
1 kleine ui
1 eetlepel zonnebloemolie
handjevol gehakte peterselie

zonnebloem olie om in te bakken

Voor de vulling de paddestoelen wellen in een kop heet water, daarna over het in stukken gesneden vlees gieten en 45 minuten laten sudderen, totdat het vlees mals is. In de tussentijd de ui snipperen en zacht en goud-bruin bakken in een lepel zonnebloemolie. Als het vlees enigszins afgekoeld is, het samen met de paddestoelen en knoflook in een vleesmolen of food processor fijn malen. De ui en peterselie toevoegen en op smaak met zout en peper brengen. Als de vulling te droog is, een lepel bouillon toevoegen, maar het moet zeker niet te nat worden.

Voor het deeg de gekookte aardappels pureren en laten afkoelen. Het ei door de aardappels mengen, bloem, zout en bakpoeder toevoegen en een plakkerig en soepel deeg kneden.

Omdat het deeg erg plakkerig is, is het belangrijk om genoeg bloem te gebruiken om zowel de handen alsook het aanrecht te bestuiven. Van het deeg bolletjes ten grootte van een kleine mandarijn maken en met de handen elke bolletje tot een redelijk dunne en ronde pannekoejke pletten. Een eetlepel vulling erop leggen en met beide handen dubbel vouwen.

De randjes aan elkaar plakken met vingertoppen om zo de vulling volledig in het pasteitje te verstoppen.

Daarna met beide handen het pasteitje heel licht platter maken zodat de naad aan de onderkant van het pasteitjes komt.

En zo doorgaan tot al het deeg en de vulling op zijn. Mij lukt het om 12-15 pasteitjes te maken.

De pasteitjes bakken in een dun laagje zonnebloemolie aan beide zijden, op een laag pitje. Eerst de kant met de geplette naad bakken. Laten uitlekken op keukenpapier.

Serveren met een frisse salade, bijvoorbeeld deze, van zuurkool en appel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   
 

 

   
 

 

 

 

Recepten
Contact
Receptenontwikkeling