De lente

De lente in het dorp begon als oma Nina haar houtgestoken stenen oven gewit had. Zo werd het klaargestoomd voor de heerlijke paasbrood en ham. De oven was heel groot, had een eigen onderkomen in een apart gedeelte van de schuur en was humeurig als een oude vrouw. Alleen oma Nina kon het zo aansturen dat het brood zacht en volmaakt bruin werd, zonder te droog te worden en de ham sappig en mals bleef. Heel anders liep het als oma's schoondochter het probeerde: de pasteitjes kwamen zwart van buiten en klef van binnen uit en de worst barstte en droogde uit. Het moet zo zijn dat de oven nogal eenkennig was, of dat oma precies de goede aanmoedigingswoorden wist te vinden. Dus werd het ook een keer per jaar gewit, altijd door oma Nina om de goede verstandshouding te bewaren. En altijd net nadat de laatste hevige nachtvorst geweest was en de sneeuw nog net niet gesmolten was en voordat de eerste warme zon de aarde opwarmde. Pas na het witten kwamen de eerste sneeuwklokjes en krokusjes tevoorschijn, altijd dezelfde terugkerende stel ooivaren op het tuinhuis van de familie Velykyy Cholovik bezigde zich met het opknappen van het nest en enkele weken later verdronk het hele dorp in het witte schuim van bloeiende kersenbomen. Maar het begon met oma Nina's witten van de oven. Altijd en stipt.

 

Lentesalade met ei en zure room

Deze salade maakt gebruik van de eerste lentegroente: lenteuien, radijs en kruiden. Serveer het als een voorafje of met hete gekookte aardappelen als een eenvoudige maar voedzame vegetarische maaltijd. Wat mij betreft is dit de essentie van lente op het bord.

1 bosje lentuien
1 bosje radijs
1 flinke bos verse kruiden (selderijblad, peterselie, knoflookscheuten, zuring, bieslook, kortom al het eetbaars wat al snel uit de grond komt na de eerste zonnestraaltjes)
3-4 hardgekookte eieren
2 eetlepels zure room
zout en peper

De lenteuien en verse kruiden goed wassen en fijn snipperen. Licht zouten en met handen "kneden" zodat de groente wat sap loslaat. Dit maakt de lenteui tegelijkertijd veel minder scherp.

Eieren pellen en fijn hakken, radijs wassen en in stukjes snijden. Mengen met de groente, zure room toevoegen. Op smaak brengen met versgemalen peper en zout. Eet smakelijk!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   
 

 

   
 

 

 

 

Recepten
Contact
Receptenontwikkeling