6 mei 2012

Kruidige kaaskoekjes

Misschien niet de moeder's mooiste, maar zo vol van smaak, knapperig en bros dat het onmogelijk is om ze te weerstaan. Dit, natuurlijk, als je van oude kaas houdt. Ideaal voor bij de borrel, makkelijk te bereiden en de koekjes kunnen vrij lang bewaard worden in een luchtdichte trommel.

140 g bloem
120 g roomboter
120 g oude kaas
2 theelepels milde paprikapoeder
2 theelepels uienpoeder
1 theelepel gemalen selderijzaadjes
snufje cayennepeper

De bloem mengen met de kruiden, koude boter in blokjes snijden en met vingers in de bloem wrijven totdat er grove kruimels ontstaan.

Dit keer heb ik Oud Amsterdam gebruikt, maar een andere oude kaas, eventueel vermengd met parmezaanse kaas of Grana Padano doen het prima in het recept. De kaas heel fijn raspen - ietwat bewerkelijk, maar noodzakelijk voor het recept.

De geraspte kaas bij de boterkruimels doen, goed mengen en snel kneden tot een niet plakkerig en enigszins bros deeg. Van het deeg een rol vormen met behulp van huishoudfolie en in de koelkast doen voor een paar uur zodat het kan opstijven.

De oven op 180 C voorverwarmen. Het deeg in plakjes van halve centimeter snijden en redelijk ver uit elkaar op een bakplaat leggen. De bakplaat hoeft niet beboterd te worden, koekjes plakken niet.10-15 minuten bakken tot de koekjes mooi goudenbruin zijn. Even laten afkoelen op de bakplaat (de koekjes zijn erg bros als ze heet zijn) en voorzichtig overplaatsen naar een bord of in een koekentrommel.

Serveren bij de borrel of gewoon zo als een hartig tussendoortje. Eet smakelijk!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   
 

 

   
 

 

 

 

Recepten
Contact
Receptenontwikkeling