18 september 2011

Stevige pindastoofpot met kip en groente

Dit gerecht is vol van smaak en zeer vullend, al helemaal als het met rijst wordt geserveerd - wat ik meestal achterwege laat. Heel gemakkelijk om te bereiden (zelfs een dag van tevoren) voor een groot gezelschap. Geinspireerd door de afrikaanse keuken.

Voor 4-6 porties

600 g kippendelen op bot

Marinade:
een klein stuk gember
2-3 knoflooktenen
2 eetlepels dikke soyasaus (ketjap asin of manis)
1 theelepel gemalen komijn
1 theelepel gemalen koriander
snuf chilipeper
2 eetlepels bastersuiker (minder als je ketjap manis gebruikt)
2-3 eetlepels slaolie of pindaolie
sap van halve citroen

1 grote winterpeen
3 stengels bleekselderij
1 grote ui
2 grote aardappels
blikje tomatenblokjes op tomatensap

2-3 volle eetlepels pindakaas

om te serveren
gehakte verse koriander of peterselie en hete peper (vlokken)

Wat mij betreft zijn de drumsticks of kippendijen het makkelijks om te gebruiken in dit recept. Ik ontvel ze, maar dit hoeft niet per se. Er moet absoluut een bot in zitten, dit komt ten goede aan de smaak van het gerecht. Het kan eventueel verwijderd worden voordat de pindakaas aan het gerecht toegevoegd wordt, ik doe het altijd voor het gemak van het eten.

De knoflook en gember schillen en fijnmaken, mengen met de rest van de ingredienten voor de marinade. De kip goed met de marinade mengen en een uur laten staan.

 

In de tussentijd aardappels, winterpeen en ui schillen en alle groente in grove stukken hakken. Maak ze vooral niet te klein, anders wordt de stoofpot papperig. Je kunt ook wat sperziebonen, zoete aardappels, spinazie en bloemkool toevoegen. Natuurlijk, spinazie en bloemkool moeten wat later toegevoegd worden.


 

De kip samen met de marinade in een grote hapjespan lichtjes aanbraden, daarna alle groente toevoegen en eventjes meebakken. De tomatenblokjes samen met de sap toevoegen en net zoveel water dat de ingredienten net niet afgedekt zijn. Een beetje zout toevoegen, deksel op de pan leggen en rustig laten stoven 30-40 minuten, tot de aardappels en de kip goed gaar zijn.

Nu kan de kip eventueel eruit gehaald worden en van de been ontdaan. Laat het wel in grove stukken en doe het terug in de pan.

Roer de pindakaas voorzichtig door de saus tot het oplost en de saus dik is. Nu is het goede moment om de stoof te proeven en eventueel wat zout of peper toe te voegen. Er mag ook wat hete peper aan toegevoegd worden.

Serveren in diepe warme borden, eventueel met rijst, bestrooid met gehakte koriander of peterselie en pepervlokken. Eet smakelijk!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   
 

 

   
 

 

 

 

Recepten
Contact
Receptenontwikkeling