12 mei 2016

Couscoussalade met citrusdressing en munt

Als je eenmaal een couscoussalade (maakt niet uit welke) gemaakt hebt, snap je de principe en kun je dan ook eindeloos varieren. Lekker en makkelijk, zeker als de temperaturen buiten stijgen. Deze frisse salade is een basisrecept en leent zich uitstekend voor improvisaties, zo kun je andere groente gebruiken, het vegetarisch maken door geen kip te gebruiken, maar bijvoorbeeld wat gegrilde haloumi of geitenkaas of helemaal niets. Maak het jezelf naar de zin!

genoeg voor 4 mensen

een kop couscous
een kop water of bouillon
een eetlepel olijfolie
eventueel een paar draadjes saffraan

1 kleine courgette
1 kleine rode ui
een handvol cherrytomaatjes
1 kipfilet
klein blikje kikkererwten
1 citroen
1 sinaasappel
een bosje verse munt
een kwart theelepel elk van paprika, komijn en koriander
zout en peper naar smaak
een paar eetlepels goede olijfolie

Breng het water (met een beetje zout) of het bouillon aan de kook, doe de saffraan (als je deze gebruikt) en olie erbij en voeg alle couscous in een keer toe. Zet de pan meteen van het vuur, dek het af en laat de couscous wellen.

Snijd de courgette in dikke plakken, bestrijk ze lichtjes met olijfolie en bak ze in een grillpan aan. Maak de ui schoon en snijd hem in dunne reepjes, halveer de tomaten. Doe alle groente bij elkaar in een ruime kom.

Plet het kipfilet enigszins, bestrijk het met oplie en breng het op smaak met zout, peper en het kruidenmengsel. Bak het vlees gaar in de grillpan, laat het daarna even afkoelen en snijd het in stukjes. Mocht je geen vlees willen gebruiken, kun je het rustig weglaten, wel is het goed om het kruidenmengsel licht op te warmen in een paar eetlepels olie en daarna aan de groente toe te voegen. Rauwe kruiden zijn niet lekker en zo blijft de salade vol van smaak.

Roer de couscous los met een vork, meng de groente, couscous, uitgelekte kikkererwten en het vlees (als je die gebruikt) door elkaar. Breng ze op smaak met fijn geraspte citroen- en sinaasappelschil, citroen- en sinaasappelsap, zout, peper en verse muntblaadjes. Serveer de salade het liefst lauwwarm of op kamertemperatuur. Al moet ik zeggen dat hij ook zo uit de koelkast prima smaakt.

En een leuke tip: garneer de salade eens met gegrilde citroen en sinaasappel. Gewoon in stukken snijden, de afgesneden vlak heel lichtjes met olie bestrijken en in de grilpan aanbakken. De vruchten krijgen door deze behandeling een zoetige, een beetje rokerige smaak. Zo kan iedereen de salade op smaak brengen met wat extra citrusvruchtensap.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   
 

 

   
 

 

 

 

Producten
Links
English