11 juni 2011

Hummus

Er bestaat een heel fijne traditie op mijn werk om de vrijdaglunch samen te delen, het wordt dan ook trouw om de beurt verzorgd door collega's. Ik doe hier graag aan mee (niet echt verassend, gezien mijn hobby, toch). Vaak maak ik thuisgemaakt hummus, ten eerste omdat ik het zelf heel lekker vind, ten tweede omdat het ook voor vegetariers geschikt is en ten derde omdat het zo heerlijk te combineren is met olijven, tomaten, komkommer, verse peterselie, al dan niet gegrilde paprika's, allerlei soorten verse brood. En door steeds anderen te moeten vragen om je net dat ene schaaltje met lekkers voor het complete broodje door te geven blijft het gezellig aan tafel. Kortom, wat mij betreft is hummus het volmaakte lunchgerecht om te delen.

 

Nu moet ik toegeven dat mijn recept voor hummus waarschijnlijk een paar afkeurende blikken van de mensen die bekend zijn met het gerecht zijn gaat verdienen. Echte hummus maak je namelijk in een vijzel, het moet dik en wat droog blijven. Ik vind het echter juist smeuig het lekkerst en maak mijn leven makkelijker door een keukenmachine te gebruiken.

Een potje kikkererwten (zo'n 300 g uitgelekt)
2-3 teentjes knoflook
flinke scheut olijfolie
100-150 ml tahini (sesaampasta, te koop bij toko's)
sap van halve citroen
zout en hete rode peper naar smaak

Kikkererwten laten uitlekken, samen met knoflook, citroensap, olijfolie en tahini (die eerst goed geschudt of geroerd moet worden) in een keuken machine doen en tot fijne (of grove) pasta vermalen. Als het te stug gaat, kan er nog wat olijfolie of desnoods een eetlepel koud water aan toegevoegd worden. Op smaak brengen met zout, hete peper of eventueel meer citroensap. Soms rooster ik een halve theelepel gemalen komijn en koriander in de olijfolie tot de geur vrij komt en voeg het toe aan de hummus voor de extra kruidige smaak, maar volgens mij is dit helemaal niet volgens de traditie.

Serveren in een schaaltje met een paar kikkererwten en wat goede olijfolie.

Eet smakelijk!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   
 

 

   
 

 

 

 

Recepten
Contact
Receptenontwikkeling