16 oktober 2011

Herfstsoep met een bonus

Wat mij betreft is er geen betere maaltijd op een herfstige middag of avond dan een soep met vers brood. Deze soep is vullend en heel aards. Het vraagt om wat tijd, maar de hands-on bereiding is op zich vrij snel. En als bonus een recept voor geitenkaas spread voor bij het brood.

Genoeg voor 4 flinke kommen soep

1 pastinaak
1 zoete aardappel
1 winterpeen
een kwart knolselderij
1 rode paprika
2 sjalotjes
2 tenen knoflook
2 takjes rozemarijn
6 bladjes salie
2-3 eetlepels olijfolie
Zeezout en peper
1 liter kokend water
amandelsnippers, bieslook en evt rauw ham ter garnering

De oven tot 180 C verwarmen. Alle groenten wassen, schillen, in plakken snijden.

Bestrooien met zout, peper, besprenkelen met olijfolie. Kruiden toevoegen en bakken in de oven ongeveer 50-60 minuten tot alle groente zacht en gaar is.

Alle groenten samen met kokend water in een soeppan met een stafmixer pureren. Ik vind de soep het lekkerst aan de dikke kant, maar dit kan verder gevarieerd worden. Je kunt ook bouillon gebruiken, maar de groenten hebben al zoveel smaak van zichzelf dat water op zich voldoende is.

De soep garneren met geroosterde amandelsnippers en bieslook, zo is het een veganistische gerecht. Ik vind het echter nog lekkerder met wat knapperig gebakken rauwe ham. En een paar druppels goede olijfolie in het bord zullen ook niet misstaan.

 

En om het gerecht helemaal af te maken een geitenkaasspread voor bij het stokbrood:

100 g verse geitenkaas
1 hele volle eetlepel creme fraiche
3 eetlepels verse gehakte kruiden (bieslook, peterselie, kervel, chinese bieslook, bladselderij)
4 gedroogde tomaatjes op olie, fijngehakt
1 theelepel honing
versgemalen peper


Alle ingredienten door elkaar mengen, gewoon met een lepel, geen mixers of keukenmachines. Het liefst een uurtje in de koelkast laten staan, maar het kan op zich al direct geserveerd worden.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   
 

 

   
 

 

 

 

Recepten
Contact
Receptenontwikkeling