10 mei 2012

Hazelnoot arretjescake

Dit is een wat luxere versie van de gewone arretjescake, zeker aan te bevelen als je de combinatie van chocolade en hazelnoot kunt waarderen. De cake moet minstens een dag in de koelkast opstijven, kan dan ook nog een aantal dagen daarna zonder nadeel voor zijn smaak bewaard worden. Serveer het met slagroom, goede koffie, ik heb er ook een paar hazelnootjes in karamel erbij gedaan, maar dat is een extraatje.

6 porties

100 g Maria bescuitjes
100 g gemalen hazelnoten
100 g pure chocolade, in kleine stukjes gehakt
150 g nutella
50 g boter
150 ml room
2 eetlepels hazelnootsiroop of likeur
Extra licht opgeklopte slagroom om mee te serveren

De bescuitjes in kleine brokjes snijden of breken. De gemalen hazelnoten op een zacht vuurtje roosteren in een droge pan totdat ze licht bruin zijn en de geur goed vrij komt. De beide mengen in een ruime kom.

In een kom in de magnetron of een bain-marie pannetjes de chocolade, boter, nuttella, siroop of likeur en room al roerende smelten tot gladde en egale vloeibare massa. Gieten over de koekjes en nootjes, goed door elkaar heen roeren.

Een cakeblik bekleden met vershoudfolie en de koekjesmassa er voorzichtig in overbrengen. Lichtjes kloppen tegen het aanrecht zodat het goed verdeelt in de blik. Als het afgekoeld is, afdekken met meer folie en in de koelkast zetten, minstens overnacht, mag langer.

Als het goed stijf is, bevrijden uit het blik en van de folie, snijden in plakjes. Serveren met licht opgeklopte slagroom en hazelnootjes in karamel. De laatste zijn vrij gemakkelijk te maken, maar vragen wel om enig geduld. Karameliseer 2-3 eetlepels suiker in een pannetje, haal het van het vuur als hij mooi donker gekleurd is. Een nootje met een sateprikker aanprikken, dopen in hete karamel en even laten "uitlekken" zodat er een lang karameldraadje ontstaat. Als het hard is, kan het van de prikker af. Een mooie en lekkere decoratie.

Eet smakelijk!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   
 

 

   
 

 

 

 

Recepten
Contact
Receptenontwikkeling