28 april 2017

Koolrolletjes, oftewel golubchyky

Voor mij zijn deze rolletjes het gerecht van mijn jeugd. Zelfs toen ik als volwassen vrouw wel eens bij mijn oma op bezoek kwam, maakte ze voor mij. Het is geen moeilijk recept, niets kan mislukken, maar een beetje bewerkelijk is het wel. Dus, als je toch iets uit oekrainse keuken wil proven en toevallig een regenachtige zondag thuis zit, sla je slag.

4 ruime porties

100g rijst
500g gemengde gehakt
3 eetlepels verse kruiden, gehakt (peterselie, bieslook, selderij of dille)
zout en peper
1 flinke ui
2 flinke wortels
2 eetlepels zonnebloemolie
1 witte kool, niet al te groot
scheut azijn
150ml gezeegde tomaat
4 teentjes knoflook
1l bouillon
200ml room
2-3 laurierblaadjes

Het eerste klusje is misschien nog het meest vervelende: koolblaadjes blancheren en los maken. Dus een grote pan water met wat zout en een scheut azijn aan de kook brengen. Uit de kool het stronkje uitsnijden (gewoon met een scherpe mes langs het zichtare stronk steken totdat het los komt). De hele kool in de pan en zachtjes laten koken totdat je met enige kracht de blaadjes los kunt maken. Waaarschijnlijk houd je nog een klein koolhartje over met blaadjes die al te klein zijn en te gekreukeld. Die kun je later nog gewoon fijn snijden en stoven. Maar weer terug naar onze losse blaadjes, je hebt er 12 nodig. Deze mogen nog een minuut of 10 zachtjes doorkoken, totdat ze redelijk zacht en half doorzichtig zijn geworden. Bij zomerkool gaat het veel sneller, winterkool heeft meer tijd nodig. Als de blaadjes klaar zijn, giet ze af, laat ze afkoelen en dan de verdikking aan de basis met een scherpe mes afsnijden. He-he, nu zijn ze klaar om te gebruiken.

Voor de vulling mag de rijst net niet gaar gekookt worden en afgekoeld. Schil de ui en de wortels, snipper de ui fijn en rasp de wortels. Fruit ze zachtjes in de olie en laat ze afkoelen. Doe 2/3 van de groente in een brede hapjespan, gespreid over de boden. Doe de rest bij het gehakt, samen met de rijst. Daar mag wat zout en peper bij, met 2 eetlepels van de kruiden en een glas bouillon bij. Goed mengen.

Pak een blaadje kool, leg er een flinke eetlepel vulling op en rol het op. Vouw de zijnkanten van het blaadje zachtjes naar binnen, gewoon je wijsvinger gebruiken. Leg de gevulde rolletjes heel dicht bij elkaar in een laag in de hapjespan, waar een bedje gefruite groente al ligt. Bestrooi ze met de resterende kruiden en tuk de laurierblaadjes netjes tussen.

Maak de saus: meng room, bouillon, gezeegde tomaat, geperste knoflook en breng het geheel evt op smaak met zout en peper. Wees voorzichtig, het kookt immers wat in. Giet de saus over de koolrolletjes, doe een deksel erop en laat het geheel zachtjes stoven, minuut of 45.

Serveer ze heet, 2-3 stuks per portie. Er hoort geen bijgerecht bij, er zitten immers al groente, vlees en rijst in. Mocht je liever vegetarisch eten, mag je iets meer rijst pakken (of vervang het door boekweit, bijvoorbeeld) en voeg zo'n 300-400g gebakken en gemalen gemengde paddestoelen (dat is je gehakt dan). Dat wordt net zo lekker!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   
 

 

   
 

 

 

 

Recepten
Contact
Receptenontwikkeling