Geroosterde uien

Een heerlijk zoet-zure, heel eenvoudige bereiding van uien die veel mogelijkheden voor maaltijden biedt: warm of koud als saus of bijgerecht voor bij de geroosterde of gegrilde vlees, koud in een broodje rosbief of oude kaas, lekkere topping voor al dan niet thuisgemaakte focaccia, zelfs als smaakmaker in groene salades. En als hoofdingrediënt in pastasaus zijn variaties eindeloos: geroosterde uien, gehalveerde kerstomaatjes en blauwe kaas;  geroosterde uien, gegrilde stukjes courgette en parmezaan; geroosterde uien, uitgebakken spekjes en spinazie of andere bladgroente enzovoort.

De geroosterde uien kunnen een paar dagen in de koelkast bewaard worden, maar ze kunnen ook probleemloos in handige porties ingevroren worden.

 

10 uien (geschild iets meer dan een kilo)
3 eetlepels lichte basterdsuiker
3 eetlepels sherryazijn
4 eetlepels olijfolie
1 theelepel zeezout
½ theelepel Worcestersaus
versgemalen zwarte peper

 

Uien schillen en in de lengte in niet al te dikke partjes snijden, zo’n 10-12 partjes per ui. Partjes bewaren hun vorm beter dan halveringen.

 

Van de rest van de ingrediënten een dressing maken en deze door de uien mengen. Ik houd de dressing zo neutraal mogelijk, zo passen de uien gemakkelijker bij verschillende gerechten. Maar door toevoegingen krijgen ze meer karakter,  leuke smaakmakers zijn tijm, rozemarijn, salie, hete pepertjes, gekneusde korianderzaadjes, steranijs, sinaasappelschilletje.

 

De uien roosteren in een ovenschaal in de voorverwarmde tot 200 C oven ongeveer anderhalf uur, voor gelijkmatige bereiding de uien een paar keer omscheppen.  De uien zijn klaar als ze helemaal zacht, karamelkleurig, doorzichtig, plakkerig en bijna gekonfijt zijn. Onweerstaanbaar!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   
 

 

   
 

 

 

 

Producten
Links
English