11 november 2014

Gehaktballen in uienjus

Als je liefhebber bent van zachte, malse gehaktballen en van uien, is dit het recept voor jou. Iedere keuken heeft zo zijn geheimen van een goede gehaktbal, hier zijn de mijne.

8 stuks

Voor de gehaktballen
500g gemengde gehakt
1/2 ui
bosje peterselie (dikkere steeltjes zijn prima)
versgemalen peper
1 flinke theelepel zout
2 volle eetlepels paneermeel
50ml water

Voor de jus
1,5 grote uien, geschild en in dunnen halveringen gesneden
1-2 eetlepels olie of vet
300ml fond
1 eetlepel mosterd
een eetlepel allesbinder (indien gewenst)

Doe de halve ui samen de met zout, water en peterselie in een foodprocessor. Fijn vermalen totdat het op een papje lijkt. Je kunt nog wat extra kruiden toevoegen (tijm, oregano doen het heel goed) of gewoon zo laten. Dit papje met het gehakt en paneermeel vermengen. Goed kneden en 8 ballen vormen. Ik maak ze plat - een soort heel dikke hamburger, zo vind ik ze makkelijker te hanteren in de pan. Maar uiteindelijk maakt het weinig uit, net wat je gewend bent. Braad de gehaktballen aan op hoge vuur in een beetje olie. Als je decadent wil doen, gebruik dan wat eendenvet - heerlijk! Als de ballen aangebraden zijn (maar nog niet gaar) haal ze uit de pan.

In dezelfde pan de uien glazig en heel licht goudenbruin bakken, dan wel op matig vuur en steeds roerend. Afblussen met de fond (uit een potje is prima, Lidl heeft goede fonds), de mosterd toevoegen en de ballen terug in de pan leggen. Het geheel zachtjes laten sudderen onder het deksel. Een kwartier tot 20 minuten is al voldoende.

Proef de jus, breng het eventueel op smaak met wat extra zout en peper. Als je wil, kun je het een beetje indikken met allesbinder (ja, we doen even makkelijk en het is op zich een prima product). Besprenkel met een beetje fijngehakte peterselie voor het serveren.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   
 

 

   
 

 

 

 

Recepten
Contact
Receptenontwikkeling