11 maart 2012

Viskoekjes van gerookte forel met lichte tartaarsaus

Dit is een heerlijke lunch gerecht of een hapje voor bij de borrel. Ook koud smaken ze heel goed, dus kunnen mee in een bakje naar het werk. Tartaarsaus is een lichtere versie van de klassieker, maar wat smaak betreft levert het helemaal niets in.

Voor 4 porties

Viskoekjes met gerookte forel:

3-4 gekookte aardappels, gekoeld, het liefst van vorige dag
4 zongedroogde tomaatjes op olie
3 bosuitjes of lenteuitjes
150 g gerookte forel
zout en peper
1 kleine ei of 1 eetlepel creme fraiche
Een beetje olie om in te bakken

De aardappels grof raspen, tomaatjes en uien fijn snipperen, forel verdelen in vlokjes. Eventueel wat zout toevoegen, als de aardappels al gezouten zijn, hoeft het niet. Wel flink wat versgemalen peper strooien. Ik heb ze dit keer met creme fraiche gemaakt, maar ze waren best lastig om in de pan te keren, een ei houdt ze beter bij elkaar.

Alles goed door elkaar mengen, kleine koekjes vormen, per stuk ongeveeer een eetlepel mengsel nodig. Ik maak er 12 stuks. Op een zacht vuurtje goudbruin bakken in een klein beetje olie. Warm houden.

Tartaarsaus, lichte versie:

2 kleine zoet-zure augurkjes
een kwart rode ui
1 eetlepel kappertjes
een eetlepel gehakte peterselie, kervel en bieslook (een ervan voldoet op zich)
1 theelepel milde mosterd
1 theelepel honing
1 theelepel citroenrasp
150 ml griekse yoghurt (10% vet)

De eerste 4 ingredienten fijn hakken, kan prima met een scherpe mes of in een keukenmachine. De rest van de ingredienten toevoegen en goed door elkaar heen roeren. De saus wordt koud gegeten.

De koekjes en saus opdienen met wat verse sla, een paar plukjes pittige rucola doen het goed, en partjes citroen. Eet smakelijk!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   
 

 

   
 

 

 

 

Producten
Links
English