15 juli 2012

Erwtenpesto

Al pratend met een goede kookvriendin Sarah kwam ik op het idee van erwtenpesto. Niet echt iets nieuws onder de zon, maar voor mij wel voor het eerst. De pesto is zoetig, kruidig en krachtig van smaak, heerlijk op een cracker of een stukje geroosterd brood (crostini). Ook smaakt het uitstekend als saus op de pasta, echt de moeite waard!

Voor dit recept heb ik jonge verse kapucijners gebruikt, zoet en prachtig in hun paarse schil. U kunt ze natuurlijk gemakkelijk met gewone verse erwtjes vervangen of zelfs die uit de diepvries.

200 g verse erwten of kapucijners
50 g zonnebloemzaadjes (of pijnboompitten)
50 g pecorino sardo maturo of parmezaan
handvol verse kruiden
flinke scheut olijfolie
1 knoflookteen
zout en peper naar smaak

Ik ben echt weg van de kapucijnererwten, nooit gedacht dat de grauwe, saaie erwten uit een blik zo mooi zijn begonnen: prachtige dieppaarse peul en zoete erwtjes binnen. Het was haast zonde om de schillen weg te gooien, wat een schoonheid...


Goed, dus de erwtjes heel snel blancheren: onderdompelen in kokend water en zodra het weer borrelt na een halve minuut afgieten en laten schrikken in een ijsbad.

In een keukenmachine de knoflook, zonnebloemzaden, kaas, erwten, olie en kruiden fijnmalen totdat er een redelijk gladde pasta ontstaat. Ik kon maar niet kiezen wat kruiden betreft, dus heb ik een mengsel van bieslook, peterselie en munt gebruikt, basilicum of lavas was ook erg lekker geweest.

 

Nog even wat zout en peper naar smaak toevoegen en dit is het! Ik voeg niets zuurs toe, vind de zoete smaak van de erwtjes erg mooi. Genieten!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   
 

 

   
 

 

 

 

Recepten
Contact
Receptenontwikkeling