15 november 2016

Groene erwten en pompoencurry

Sinds een jaar of twee ben ik in bezit van een snelkookpan en waarschijnlijk ben ik sindsdien ook een onbetaalde lopende reklame van de snelkookpannen. Bouillons, peulvruchten, stoofvlees, chili con carne, goulash... ik kan nog zo even doorgaan, wat een besparing van tijd en moeite. Hier is dan ook een recept voor de snelkookpan met groene erwten, even iets anders dan snert.

Deze vegetarische maaltijd is in 20 minuten klaar, met een snelkookpan, natuurlijk. De curry is heerlijk verwarmend en voedzaam. Serveer hem met wat naan en evt dikke yoghurt om de pit te verzachten.

4 porties

250g hele groene erwten
300g winterpeen
300g pompoen
2 eetlepels olie
1 flinke ui
een stukje verse gember
2 teentjes knoflook
1 eetlepel tomatenpuree
1/2 theelepel gemalen komijn
1/2 theelepel gemalen koriander
1 theelepel kurkuma
1/2 theelepel milde kerriepoeder
verse hete peper naar smaak
1 theelepel zout


Wek de erwten een nachtje van tevoren in ruime hoeveelheid water. Gebruik voor dit gerecht hele groene (of gele) erwten, deze hebben net iets meer smaak dan de spliterwten en behouden iets beter hun vorm na het koken. Ik gebruik het soort Dik Trom, een heerlijk ouderwetse erwt.

Schil en snij de winterpeen en pompoen in stukjes en zet ze aan de kant.

Verwarm de olie in de snelkookpan en fruit erin de geschilde en
fijn gesneden ui, fijngemaakte gember, verse rode peper en knoflook totdat ze geurig zijn. Voeg alle droge kruiden toe en roer ze in de olie om totdat ze lekker beginnen te ruiken. Doe op dat moment de tomatenpuree erbij.

Doe nu alle groente en uitgelekte erwten in de snelkookpan en voeg de zout toe en net zoveel water of evt. groentebouillon totdat het geheel bijna bedekt is. Doe de deksel nu op de pan en breng het aan de kook. Ik heb een snelkookpan van Ikea, daar gebruik ik stand 1 en kook de curry 10 minuten nadat de pan voldoende druk opgebouwd heeft (dan is 1 ring zichtbaar). Zie dus instructies voor je eigen snelkookpan.

Mocht je de erwten niet gewekt hebben, mag je 3-4 keer zoveel water toevoegen als erwten (meet dan de volume) en wordt de kooktijd 20 minuten. Nog steeds best kort, vind ik.

Serveer deze curry heet, op een koude druilerige herstige avond. Eet smakelijk!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   
 

 

   
 

 

 

 

Recepten
Contact
Receptenontwikkeling