31 oktober 2016

Dinner rolls met kruidenboter

Zachte, luchtige broodjes om liefst nog warm als voorgerecht te serveren, eventueel met kruidenboter. Eigenlijk moet je er niet teveel van hebben, voordat je het weet zijn je gasten al vol nog voordat het hoofdgereht op tafel staat.

voor 10 stuks

150ml melk
30g roomboter
1 eidooier
1/2 theelepel zeezout
1,5 theelepel droge gist
1 theelepel honing
250g bloem
een eidooier een een lepel room om de broodjes te bestrijken

Verwarm de melk en roomboter tot het handwarm is. Voeg daarna de eidooier, zout, gist en honing toe en roer het om. Alle bloem in een keer erbij doen en een zeer zacht, soepel deeg van kneden. Het hoort een beetje te plakken tegen de kom, maar verder een aardig bolletje te vormen. Dek het deeg af en laat het 45 minuten rijzen.

Verdeel het deeg in 10 gelijke stukken, ik gebruik altijd de weegschaal, dat helpt. Van elk stukje een lange sliert uitrollen, een losse knoop in maken en dan elk uiteinde nog twee keer om het rond omwikkelen. Of niet moeilijk doen en gewoon een mooi bolletje in de hand van rollen.

De broodjes losjes afdekken met de folie en 20-30 minuten laten rijzen, terwijl de oven voorverwarmt op 200C. Elk broodje met een mengsel van room en eidooier bestrijken voordat ze de oven in gaan. 15 minuten bakken totdat ze mooi goudenbruin zijn.

Als de broodjes uit de oven zijn gekomen, besprenkel ze lichtjes met wat water en dek ze met een schoon doek af, zo wordt het korstje lekker zacht. Mocht je juist van knapperig korstje houden, laat ze zo een beetje afkoelen. Serveer de broodjes warm.

En eigengemaakte kruidenboter:

Lekker voor op een warm stukje brood, maar ook op een hete biefstuk of een stukje gegrilde vis.

150g roomboter, ongezouten
klein bosje peterselie
klein bosje bieslook
een beetje bladselderij of maggiplant
wat citroen- of sinaasappelschil, fijn geraspt
1 eetlepel citroensap
3 tenen knoflook
1 eetlepel olijfolie
1/4 theelepel zeezout
versgemalen peper
1 theelepel honing
Bereidingswijze
Was en hak alle kruiden heel fijn. Doe de knoflook in een klein schaaltje samen met de olijfolie en gaar het zachtjes in de magnetron, zo'n 20-30 seconden op 600W. Zo wordt de knoflook milder van smaak, maar verliest niet aan zijn geur.

Doe de kruiden, knoflook en olie, zout, peper, honing en citroensap en schil in een vijzel en stamp ze tot een puree. Voeg het geheel aan de zachte boter en klop het luchtig met de hand of met de mixer op. Het liefst een uurtje laten rusten op een koele plek voor het serveren.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   
 

 

   
 

 

 

 

Recepten
Contact
Receptenontwikkeling