29 november 2013

Citroencake met glazuur en lemon curd

Deze cake is luchtig, licht en tegelijkertijd helemaal niet droog. Heerlijk met een kop thee. En nog lekkerder met een royale lepel lemon curd. Dit recept voor lemon curd is wel het makkelijkste die ik tegengekomen ben, maar zorgt voor zijdezachte, frisse curd. Naast de cake ook lekker met scones of gewoon op een plakje brood voor ontbijt. Op de foto's is de curd nog aan de warme kant en daardoor iets dunner dan als het goed afgekoeld is.

Luchtige citroencake

180g roomboter, heel zacht
250g suiker
150g creme fraiche
3 eieren
250g bloem
1,5 theelepels bakpoeder
snuf zout
citroenrasp van 2 citroenen

Voor het glazuur:
1-2 eetlepels citroensap
100g poedersuiker

De roomboter samen met suiker opkloppen tot het luchtig is. Eieren een voor een toevoegen, steeds kloppend. Daarna creme fraiche en zout. Op het laatst de bloem, bakpoeder en citroenrasp toevoegen. Het beslag zal heel luchtig en licht zijn.

Het beslag overgieten in een beboterde en licht bebloemde cakevorm (bundt), ong 22 cm in diameter. Bakken op 170C 40-45 minuten, tot een houten prikkertje schoon en droog eruit komt.

De cake uit de vorm halen als het een beetje afgekoeld is. Voor het glazuur de poedersuiker met citroensap mengen, het moet redelijk dik en mooi wit zijn, dus voorzichtig met de sap, misschien hebt u al genoeg aan 1 lepel. Het glazuur over de bovenkant van de cake in een redelijk dikke laag aanbrengen.

 

Lemon curd

40g roomboter, heel zacht
1 eidooier
1 ei
100g suiker
80ml citroensap
1 theelepel citroenrasp

De roomboter opkloppen met de suiker, daarna de eidooier en ei toevoegen. De citroensap en rasp erbij doen, het mengsel zal schiften - dit is normaal. In een pannetje het geheel op een heel zacht vuurtje opwarmen, voortdurend roerend. De curd mag niet koken, maar moet indikken door de warmte, als je gebruik maakt van thermometer, dan zal het temperatuur rond 75C moeten zijn. Als je een lepel in dipt en op de achterkant met je vinger een lijn trekt, hoort het zichtbaar te blijven. Dan is de curd klaar.

Bewaren in een potje in de koelkast, blijft zo'n week of iets meer goed. In plaats van citroen kun je ook limoen of grapefruit gebruiken, heerlijke variaties.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   
 

 

   
 

 

 

 

Recepten
Contact
Receptenontwikkeling