Chocolade-lavendel ijscake

Vindt u het ook zo lastig om te kiezen tussen gebak en ijs op een hete zomerse dag?  Dit recept combineert de beste van beide: zachte lavendel cake in een verfrissende laag van chocolade ijs mousse.

Dit ijscake kan zowel in de gewone cake vorm gemaakt worden alsook in een ronde taartvorm. Kies datgene wat u het meest aanspreekt! Ik ga voor de langwerpige cakevorm.

 

Voor de cake:
3 eieren, eiwit en dooiers apart
4 eetlepels suiker
1 pakje vanille suiker
1 eetlepel verse lavendelbloesem
4 eetlepels bloem

Eiwit opkloppen met de suikers tot er glanzend, stevig schuim ontstaat. Eidooiers, lavendel en bloem voorzichtig met een spatel door het schuim mengen tot een glad, luchtig deeg.

 

Het deeg overgieten in een met bakpapier bekleedde en beboterde vorm. Bakken op 180 C 15 minuten, of tot de cake terugspringt is als je het met een vinger zachtjes aandrukt en licht gekleurd is. De cake laten afkoelen en in lange repen snijden (als u cakevorm gebruikt) of dwars door midden als het een ronde vorm gaat worden.

 

Voor de chocolade mousse:
2 eiwitten
80 g suiker
120 g chocolade, beide melk en puur zijn lekker
30 g boter
200 ml slagroom, gekoeld

Eiwitten in een kom samen met suiker doen, op een pannetje met heet water plaatsen (de kom mag de water niet raken!) en steeds kloppend opwarmen tot de suiker helemaal opgelost is en de massa wit begint te worden. Het temperatuur van de mengsel mag niet te heet worden!
Terwijl het mengsel afkoelt blijven kloppen tot een hele stevige, glanzende massa. Dit gaat wat makkelijker met een mixer, maar met een garde is ook prima te doen.

 

Chocolade smelten met de boter, goed roeren en in de opgeklopte massa vouwen. De massa laten afkoelen  tot kamertemperatuur voor de volgende stap.
Slagroom opkloppen en door  het chocolade-eiwit mengsel doen. Het makkelijkst gaat het zo: een paar lepels van de slagroom vrij stevig door de chocolade massa roeren, daarna de rest, iets voorzichtiger zodat de lucht niet verloren gaat.

 

Samenstellen van de cake:
50 g witte chocolade
1 eetlepel lavendelbloesem

Witte hocolade grof raspen, mengen met de bloemen en op de bodem van het vorm doen, in een gelijkmatige laag. Dit zal een versiering van de ijscake worden en zal het makkelijker maken om de cake uit de vorm los te krijgen.

 

Een derde van de mousse heel voorzichtig over de geraspte chocolade gieten zodat de chocolade op zijn plaats blijft. Daarna repen cake plaatsen, of een rondje, als u een ronde vorm gebruikt. Daaroverheen weer een derde van de mousse, volgende laag weer cake en met de mousse eindigen. De vorm goed afdekken en in de vriezer overnacht laten opstijven.

De cake los maken van de vorm door met een dunne mes langs de randen te snijden, daarna voorzichtig op een bord leggen, de bodem wordt de bovenlaag. Nog een paar lavendelbloemetjes eroverheen strooien, en serveren. Er mag een toefje slagroom bij, maar ik vind het rijk genoeg smaken.

Eet smakelijk!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   
 

 

   
 

 

 

 

Recepten
Contact
Receptenontwikkeling