16 juli 2012

Echte Oekraïense borsjtsj, met een bonus

Natuurlijk wordt borsjtsj in zo goed als alle slavische landen gemaakt, in vele variaties, van koud tot heet, toch komt het oorspronkelijk uit Oekraïne. Dit is het recept zoals mijn oma en moeder het maakte, een dikke, dieprode bietensoep, geserveerd met zure room. Geen lichte voorafje, maar een zeer vullende, volwaardige maaltijd met een bonus: zachte en geurige knoflook breekbrood, pampoeshky. Het gerecht is niet zozeer ingewikkeld als tijdrovend, trek er zeker 1,5 tot 2 uur voor uit. Maar het is ook zeker de moeite waard, borsjtsj is de volgende dag nog lekkerder. Het is echter niet geschikt om in te vriezen.

6-8 porties

500 g platte rib of halve kip
3 liter water
4 verse bieten
3-4 aardappels
300 g witte kool of spitskool
1 ui
1 wortel
1 eetlepel zonnebloemolie
2-3 laurierblaadjes
1 eetlepel tomatenpuree
2 eetlepels suiker
1 eetlepel kruidenazijn of tafelazijn
verse kruiden, peterselie, bladselderij of lavas, dille
zout en peper
zure room om mee te serveren

Allereerst bieten goed met een borsteltje schrobben, niet schillen! Samen met het vlees en water in een soeppan doen en aan de kook brengen. Zout toevoegen (een volle eetlepel) en de laurier. Op een zacht vuur laten koken. Jonge bieten hebben ongeveer 30 minuten nodig.

In de tussentijd aardappels schillen en in kleine blokjes snijden. De kool in fijne korte reepjes snijden.

Als de bieten gaar zijn, ze uit de pan halen, even laten afkoelen. Daarna schillen en of grof raspen, of snijden in hele dunne reepjes.

Als het vlees gaar is, het ook uit de pan halen, los maken van botten en eventueel vel en in kleine blokjes snijden. Terug in de pan doen samen met de kool en aardappels. Aan de kook brengen en ongeveer 10 minuten zacht laten pruttelen.

De wortel en ui schillen, de ui snipperen en de wortel grof raspen. Op een zachte vuur sauteren in de olie, daarna de voorbereiden bieten toevoegen, suiker, azijn en de tomatenpuree. Heel kort alles samenstoven. Daarna het geheel aan de soep toevoegen en aan de kook brengen. Zodra de soep kookt, verse kruiden toevoegen en het vuur uitzetten. Laat de soep nog een half uur staan voor het serveren.

Opdienen met zure room en

Pampoeshky, zachte knoflook breekbrood

12 stuks

130 ml warme melk
2 eetlepels zonnebloemolie
1/2 theelepel zout
1 theelepel suiker
1 theelepel droge gist
200 g bloem

50 g roomboter, heel zacht
3-4 teentjes knoflook

Suiker, zout en gist oplossen in handwarme melk, olie toevoegen, alle bloem in een keer en een soepele, zachte deeg kneden. Het deeg afdekken en 45 minuten laten rijzen

Terwijl het deeg rijst, knoflook schillen en door de pers halen. Goed door de roomboter heen mengen.

Als het deeg gerezen is, het in 12 ongeveer gelijke stukjes verdelen. In elk een halve theelepel knoflookboter opvouwen en tot een bolletje vormen. Als het goed is, blijft ongeveer een derde van de boter over, deze hebben we later nodig. De bolletjes licht tegen elkaar aan in een beboterde broodvorm leggen, 10 minuten laten rijzen.

Bakken in de voorverwarmde oven (170 C) 20-25 minuten. Als de bolletjes uit de oven komen, ze met de resterende knoflookboter bestrijken. Nog warm serveren.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   
 

 

   
 

 

 

 

Recepten
Contact
Receptenontwikkeling