23 februari 2015

Blini

Geloof vooral de wikipedia niet (in dit geval), blini worden niet per se met boekweit gemaakt en worden zeker niet alleen met hartige vullingen gegeten. Blini zijn dunner dan de Nederlandse pannenkoeken en worden vooral gewaardeerd als ze vol met kleine gaatjes zitten - zo zuigen ze de jam, honing, zure room en boter beter op. Dit recept is er eentje voor een dun pannenkoekje met heel veel piepkleine gaatjes. Ze worden geserveerd dus ook met zoetigheid waarin ze gedoopt worden en ook met vele hartige vullingen, onder andere caviaar of gezouten zalmkuit.

voor 10 stuks

1 ei
50ml room
50ml volle melk
100g bloem
flinke snuf zout
1 eetlepel geurloze olie
1 theelepel bakpoeder
200ml kokend water

Kluts de ei los, voeg de zout, room en melk toe en klop het even op. Daarna de zout, bloem en bakpoeder in een keer toevoegen en goed roeren totdat er een dik beslag ontstaat. Een eetlepel olie toevoegen. Daarna al kloppend beetje bij beetje de kokend water toevoegen. Uiteindelijk wordt het een vrij dun beslag, ongeveer zo dik als ongeklopte slagroom.

Een pannenkoekenpan heel lichtjes met geurloze olie insmeren (voor de eerste pannenkoek maar, daarna is het meestal niet meer nodig), goed voorverwarmen en een dun laagje beslag overheen gieten. De pan kantelen zodat het beslag zich verdelen kan. Als de pannenkoek begint los te laten en kleuren op de randjes, omkeren en heel even de andere kant laten gouden worden. De pannenkoeken stapelen en afdekken, zo worden ze heerlijk zacht. Eventueel met wat gesmolten roomboter bestrijken.

Hier kun je alle prachtige gaatjes nog eens goed bekijken:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   
 

 

   
 

 

 

 

Recepten
Contact
Receptenontwikkeling