26 maart 2015

Rode bietjes relish

Tja, wat is een goed nederlands woord voor relish? Een saus - niet helemaal, een condiment - komt in de buurt, maar klinkt wat gek. Ik hou het maar bij relish. Dit pittig en zoet gerechtje wordt in het westen van Oekraine vaak met pasen gemaakt en gegeten met een plak geroosterde ham, een worstje of een gekookt eitje. Ik vind het ook heerlijk met een gepofte aardappel of wat gerookte vis. Ook zoute haring doet het goed. Het is heel eenvoudig, kan een week in de koelkast bewaard worden. Mijn oma maakte het met versgeraspte mierikswortel, maar dat is best moeilijk te vinden. Wat bereide mierikswortel uit een potje doet het ook prima.

 

3 middelgrote verse rode bietjes
1 flinke eetlepel bereide mierikswortel (uit een potje)
1 theelepel honing
een snuf zout

Allereerst, de bietjes bereiden. Hiervoor mogen ze absoluut niet gekookt worden, dan wordt de relish veel te waterig. Dus wassen, inwikkelen in aluminiumfolie en in de oven op 180C bakken, een uurtje volstaat meestal. Goed laten afkoelen, deze stap mag dan ook gerust een dag of twee van tevoren gedaan worden.

De bietjes schillen, in plakken snijden en in een foodprocessor doen. De mieirikswortel, honing en zout erbij en pureren. Proven, eventueel de smaak corrigeren - het moet voelbaar pittig zijn, maar ook zoet. Laten afkoelen en serveren maar. Probeer ook eens een broodje van zuurdezembrood met wat plakken varkesnrolade, een paar plakjes gekookte ei, wat veldsla en een paar flinke eetlepels van deze relish. Smullen!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   
 

 

   
 

 

 

 

Recepten
Contact
Receptenontwikkeling