25 juli 2011

Wat?

Mooie rijpe trostomaten en komkommers. Ik heb ook een trosje onrijpe tomaten meegenomen, die koop je niet in een supermarkt maar je kunt er hele lekkere dingen mee maken.

 

Waar?

In Beetgum, op de Bodde 1, een trostomatenbedrijf van Sjaak en Lies.

Er zijn nogal wat kassen langs de weg in Beetgum, dit bedrijf verbouwt trostomaten die meestal worden geexporteerd naar Duitsland, Zweden, Rusland. Je zult ze dus niet in de lokale supermarkt treffen, wat op zich al jammer is. Maar je kunt ze zo langs de weg kopen, wat zeker de moeite waard is.

En een kijkje in de kas: het is zo'n 2 ha groot en er groeien wel 60000 tomatenplanten. Er is geen grond te bekennen, de planten groeien op steenwol en worden direct gevoed met water met aangepaste voedingsstoffen. Ook wordt er voor verwarming en CO2 gezorgd zodat de tomaten het precies naar de zin hebben: het is werkelijk een tomatenparadijs. Elke plant produceert gemideld zo'n 30 trossen, een trosje per week, onderaan hangen dan de rijpe trossen, naarmate je hoger kijkt zie je groenere en kleinere tomaatjes en helemaal bovenin ook bloemen. Naarmate de vruchten ervan afgeknipt worden en de plant groeit worden de stengels verlaagd en vastegebonden en dit zorgt voor een groene web bij de voet van de planten.

En wat milieu betreft: tomaten verbouwd in een kas zijn niet onvriendelijker voor het milieu dan de tomaten die uit Spanje of Italie ingevlogen worden. En door de gecontroleerde omgeving van de kas is er minder bestrijdingsmiddelen nodig dan in de volle grond. Daarnaast worden insecten ingezet om zowel de planten te bestuiven alsook om plagen te bestrijden. Hier een huisje voor hommels:

En iets wat mij steeds puzzelde, waarom smaken de trostomaten nu beter dan gewone ronde? Volgens Lies zit het zo: ronde tomaten worden groener geoogst zodat ze langer houdbaar zijn. Trostomaten in tegendeel worden al rood geoogst omdat het feit dat ze aan een trosje hangen zorgt ervoor dat ze langer houdbaar zijn. Zo kunnen de trostomaten meer suikers ontwikkelen terwijl ze nog aan de plant zijn.

Sjaak en Lies spraken heel enthousiast en vol trots over hun bedrijf, niet wonderlijk als je ziet hoe mooi hun product is. Het valt hun als bedrijf (en meerdere van hun collega's) momenteel helemaal niet mee om rond te komen door het slechte nieuws rondom EHEC bacterie, consumenten blijken toch gereserveerd te zijn. Het is echter zo dat in Nederland alle groente heel streng gecontroleerd worden, we kunnen dus gerust van de rauwkost blijven genieten.

Trostomaten zijn het product die het bedrijf voor verkoop produceert, maar ze hebben ook een paar komkommerplanten voor eigen gebruik en voor verkoop aan de buurt. En lekker zijn ze!

Wat kost het?

Een volle tros tomaten kost 1,50 euro, een komkommer 1 euro.

 

Lekker in:

Tomaat gevuld met ei uit de oven

 

Zoet-zure salade-condiment van groene tomaten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   
 

 

   
 

 

 

 

Recepten
Contact
Receptenontwikkeling