13 december 2010

Kerstkoekjes

Ik ben dol op kerst en voor mij is het geen kerst zonder overdaad aan lichtjes en koekjes. Hier is een deel van het assortiment van dit jaar: heerlijk om op te eten, maar even leuk om te trakteren of als kado weg te geven.

 

Recepten:

Donkere basterdsuikerkoekjes

1 eidooier
100 g donkere basterdsuiker
80 g roomboter
130 g bloem
snufje zout
mespuntje elk van gemberpoeder, gemalen nootmuskaat, kaneel en gemalen cardemom
1/2 theelepel bakpoeder

Zachte roomboter met suiker, zout en eidooier mengen, de rest van de ingredienten toevoegen en deeg kneden. Laten rusten in de koelkast voor 30 minuten, vrij dun uitrollen (0,5 cm), koekjes uitsteken en bakken op 180 C 5-10 minuten, afhankelijk van de grootte van de koekjes.

De koekjes zijn zo ook al lekker, maar kunnen ook versierd worden met royal icing:
1 eiwit
1 theelepel citroensap
160 g poedersuiker
eiwit met citroensap opkloppen, alle suiker toevoegen en met een mixer opslaan tot de icing glanzend is en dik. Koekjes versieren met een spuizak, de rest van de icing afgedekt bewaren, het droogt heel snel op.

 

Gevulde kruidreepjes

Het recept voor het deeg is hetzelfde als voor bruine basterdsuiker. De helft van het deeg uitrollen om de bodem van een langwerpige rechthoekige bakvorm te kunnen bekleden (het vorm wel van tevoren beboteren). 100 g amandelspijs eroverheen verdelen en daarna van de rest van het deeg kleine stukjes afplukken en over amandelspijs heen leggen. Het effect zal oneffen zijn. Bakken op 180 C, 20-30 minuten. Laten afkoelen, uit de vorm verwijderen en 100 g gesmolten melkchocolade eroverheen gieten. In reepjes snijden als de chocolade nog enigszins zacht is.

 

Hazelnoot halvemaantjes


140 g boter
70 g gemalen hazelnoten (amandelen of walnoten zijn ook goed)
50 g poedersuiker
210 g bloem
extra poedersuiker om mee te bestuiven
Alle ingredienten mengen tot een vrij kruimige deeg. Omwikkelen in folie en een paar uur (het liefst overnacht) in de koelkast laten rusten. Daarna met de hand kleine halvemaantjes vormen, bakken op 180 C voor 20 minuten, heel even laten afkoelen en nog heet in poedersuiker omwentelen.

 

Sinaasappel-cranberry-amandel biscotti

3 eieren
220 g suiker
2 eetlepels Cointreau
rasp van 1 sinaasappel
1 theelepel bakpoeder
330 g bloem
100 g hele amandelen
100 g gedroogde cranberries

De eerste 4 ingredienten in een kom mengen, bakpoeder en bloem toevoegen en goed door elkaar mengen tot er een dikke, plakkerige deeg ontstaat. Het moet wel enigszins zijn vorm kunnen behouden, indien nodig kunt u meer bloem toevoegen.
De cranberries en amandelen doorheen mengen en een platte lange schijf met de handen vormen, gelijk op de bakblik. Bakken op 160 C voor 50 minuten, tot het hard is en licht gekleurd. Uit de oven nemen, 5-10 minuten laten afkoelen en in centimeter dikke plakken snijden, een lange broodmes is het beste voor deze klus. De plakken weer op een bakplaat leggen en 20 minuten in de oven laten drogen. Daarna keren en nogmaals 20 minuten laten bakken.
De koekjes zijn heel droog en vrij hard, kunnen heel lang bewaard worden en zijn bedoeld om in een hete kop thee of koffie te dopen.

 

Gevulde nootjes


Voor deze koekjes hebt u een speciale vorm nodig, waarmee notenhalfjes gemaakt worden op het fornuis.

Daarna worden ze gevuld, ik heb 2 soorten vullingen gebruikt: nutella en gekarameliseerde gecondeseerde melk. Mocht u wel in bezit zijn van zo'n vorm, hier is het recept voor het deeg:

100 g roomboter, zacht
1 ei
50 g suiker
2 eetlepels room
1 theelepel bakpoeder
150 g bloem

De eerste 4 ingredienten door elkaar mengen, bakpoeder en bloem toevoegen en een mengen tot er een dikke beslag ontstaat. Een halve theelepel beslag is voldoende voor een halvenootje.

 

Citroen-cranberry yoghurt cakejes

Ze zijn een kleine versie van dit gebak

Gelukkige feestdagen!!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   
 

 

   
 

 

 

 

Recepten
Contact
Receptenontwikkeling