9 januari 2011

Verse worst

Als jong meisje keek ik altijd graag naar hoe mijn oma thuis worst maakte. Dit gebeurde ongeveer een maal per jaar, vaak voor de Kerst of Pasen, als een varken geslacht werd. Heerlijk was het om een stuk sappige worst, warm uit de oven, met brood op te eten. Sindsdien leek het me altijd een goed idee om dit ritueel zelf te herhalen: het maken van verse worst, welteverstaan, niet het houden en slachten van een varken. Nu heb ik een electrische vleesmolen gekocht met een worstentuit. Mijn oma redde zich met een mechanische, maar ja, de wereld is inmiddels verder gegaan. Aan varkensvlees komen is geen probleem, en, als je goede verstandshouding met de slager hebt, kun je zo een paar meter natuurlijke darm kopen. Zo heb je alles om zelf verse worst te maken.

Ik ging voor drie soorten verse worst gelijk:

De eerste is precies zoals mijn oma maakte: ongeveer gelijke verhoudingen van magere varkenslapjes en speklapjes, met mes in hele kleine stukjes gesneden (ong. 0,5 cm), gekruid met hele mosterdzaadjes, heel veel geperste knoflook, zout en peper.

De tweede is grove maling van de vleesmolen, gekruid met paprika, komijn, koriander, knoflook, zout en peper.

De derde is hele fijne maling, gekruid met rozemarijn, thijm, peterselie, salie en citroenrasp. Aangemaakt met een paar lepels witte wijn, zout en peper.

Alle drie de vullingen heb ik afgedekt een nacht in de koeklast laten staan, zo komt de smaak tot zijn recht.

Het vullen van worsten bleek best gemakkelijk te gaan, de darmen worden op tuit geschoven en gevuld met het voorbereide en gekruide mengsel gevuld:

En hier al het resultaat: heel veel worst. Saucijzen zijn vrij gemakkelijk te maken door de darm af te knijpen en een paar keer te draaien.

En het belangrijkste, het bakken van de worsten. Internet staat bol van advies: de worst wel of niet doorprikken, wellen in heet water of niet, bakken, braden, grillen, koken... Ik ben van plan om hiermee meer te experimenteren, voor nu heb ik de worst niet doorgeprikt en op een heel zacht vuurtje in een zware gietijzeren pan gebakken. Hij is heel sappig en mooi bruin geworden, dus dit is zeker een van de waarschijnlijk vele goede manieren om worst te bereiden.

Alle drie soorten hadden iets bijzonders, mijn man en ik hebben niet duidelijk een favoriet. Een ding zeker: met een warme tomaatje en prei stamppot was het een hele fijne maaltijd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   
 

 

   
 

 

 

 

Recepten
Contact
Receptenontwikkeling